AMR

Implicații juridice ale deciziilor medicale în contextul pandemiei Covid-19

[ click ]

20 martie 2020

Descriere:

In zilele acestea medicii sunt “eroii” presei si ai societatii si suntem siguri ca in perioada urmatoare isi vor asuma riscuri, isi vor urma vocatia profesionala de a fi alaturi de cei care vor avea nevoie de ei. Este insa probabil ca, dupa ce criza se va termina, sa asistam la procese si acuzatii impotriva eroilor de astazi, formulate de catre pacientii nemultumiti si/sau de catre mostenitorii celor ucisi de COVID-19.
Situatia este exceptionala, dar normele legale aplicabile practicii medicale au ramas deocamdata neschimbate. Astfel, decizille pe care medicii le vor lua in perioada urmatoare in circumstante exceptionale pot crea vulnerabilitati prin nerespectarea normelor legale aplicabile.
De aceea, am creat un mic material despre implicatiile juridice ale deciziilor medicale in contextul pandemiei COVID-19, pe care il anexam acestui mesaj. In masura in care il veti considera util pentru practica membrilor societatilor medicale pe care le conduceti, va rugam sa-l distribuiti acestora.
Vom transmite acest document si Ministerului Sanatatii, autoritatea care este in masura sa opereze corectiile legislative necesare protejarii medicilor in contextul starii de urgenta instituite.
La finalul materialului am inclus date de contact la care membrii societatilor dvs. pot solicita in mod gratuit orice fel de informatii in legatura cu legislatia medicala si posibilele implicatii juridice ale deciziilor pe care le vor lua in zilele urmatoare in cazul pacientilor cu COVID-19.
Cu aleasa consideratie,
Dr. Andrei Nanu – Presedinte, Asociatia in Apararea Medicilor

Posibilitățile și limitele medicinei actuale în prevenirea și combaterea noului coronavirus

[ click ]

31 martie 2020

Descriere:

Tocmai când credeam că am scăpat de bolile transmisibile, care au decimat viețile străbunicilor noștri, tocmai când ne chinuiam din greu să facem față bolilor cronice, care sunt în continuă creștere, a apărut așa, ca din senin, un nou virus, care este atât de contagios încât a reușit să cucerească întreg pământul. În trei luni, a reușit să îmbolnăvească zeci de mii de oameni. A determinat izolarea a câtorva miliarde de oameni, care au venit în vreun fel sau altul în contact cu bolnavii sau cu zonele contaminate. Este atât de agresiv încât a produs, iar uneori a accelerat, moartea a mii de oameni, dintre care majoritatea aveau anumite boli cronice, cardiovasculare, metabolice, sau cancere, care sunt mai frecvente la bătrâni. Vom trece in revistă câteva teme de actualitate – De unde a apărut SARS CoV2; Lupta sistemului imunitar cu SARS CoV2; Strategiile folosite de către SARS CoV2; Susceptibilitatea genetică la SARS CoV2; Manifestările clinice ale bolii; Investigațiile paraclinice; Diagnosticul de COVID 19; Gravitatea bolii; Transmiterea bolii; Contagiozitatea SARS CoV2; Supradimensionarea reacției de apărare a organismului; Tratamentul bolii – pentru a concluziona împreună anumite măsuri ce se impun în această perioadă. Dar şi pentru a recunoaşte că atât bolile cronice, cât și epidemia de COVID 19 sunt, în cele din urmă, rezultatul comportamentului complet necorespunzător al omului contemporan.
Prof. Dr. Adrian Restian – Președinte, Societatea Academică de Medicină a Familiei (SAMF)